Helt fantastiskt att det nu på Apoteken finns test man kan göra hemma, men jag undrar hur säker glutentestet är när inte ens läkarnas us. kan visa det säkert utan att göra Gastroskopi. Vetenskapen går ju framåt så det kanske är möjligt.
Glutenintolerans är en tarmsjukdom
Glutenintolerans (celiaki) är en tarmsjukdom som medför att tunntarmens slemhinna skadas av gluten. Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg. Om man inte äter gluten läker tarmen efter cirka 1/2 år. Sedan måste du äta glutenfri mat hela livet för att inte bli sjuk igen. Till viss del är glutenintolerans ärftligt men det är inte klarlagt vad som orsakar sjukdomen.
Om man misstänker att man är glutenintolerant ska man alltid i första hand gå
till en läkare för att undersöka sig. Det är svårare att upptäcka
glutenintolerans hos vuxna än hos barn eftersom symtomen ofta kommer smygande
och är mer otydliga.
Vi har också ett självtest för glutenintolerans, Celiac
test, som du enkelt kan göra hemma.
Vanliga symtom på glutenintolerans hos vuxna
- trötthet, orkeslöshet och nedstämdhet utan märkbar anledning
- viktnedgång (viktuppgång)
- diarré, gaser och andra mag-/tarmbesvär
- omväxlande förstoppning och lös avföring
- besvär från skelett, leder och muskelfästen
- blåsor i munnen och på huden
- svårigheter att få barn
Vanliga symptom på glutenintolerans hos små barn
- lös avföring
- att barnet stannar i växten eller växer dåligt
- kräkningar och ibland förstoppning
- putande mage och smala armar och ben
Glutenfria produkter kan du köpa hos oss
Om man fått konstaterat att man är glutenintolerant måste man utesluta gluten helt ur kosten (även små mängder kan skada slemhinnan). Använd glutenfria produkter. Det finns att köpa till exempel på Apoteket och i livsmedelsaffärer. Istället för vetemjöl kan man använd till exempel bovete-, majs-, ris- eller potatismjöl vid matlagning och bakning.Mat som är naturligt fri från gluten
- mjölk
- ost
- ägg
- kött
- fisk
- grönsaker
- rotfrukter
- frukt
- bär
- ren havre
- bovete
- hirs
- majs
- polenta
- ris
- sojabönor
- quinoa
Laktosintolerans
Laktosintolerans innebär att du är överkänslig mot mjölksocker, laktos. Laktos är en sockerart som bara förekommer i mjölkprodukter. För laktosintoleranta som får i sig laktos är vanliga symtom gaser, diarré, uppkördhet, buller, körningar samt koliksmärtor.Det här händer i kroppen
Om du är laktosintolerant har du brist på enzymet laktas som normalt sett bryter ner laktos (mjölksocker) i tunntarmen till beståndsdelarna glukos och galaktos. Att du har brist på laktas orsakar att laktosen i stället binder vatten och i tjocktarmen angrips det dessutom av bakterier. Detta leder till besvär i form av diarré och gasbildning.I större delen av världen är det normalt att man endast under småbarnsåren tål laktos. Vuxna är ofta laktosintoleranta. I Sverige tål även vuxna laktos i ganska stor utsträckning, men 5-10% av befolkningen är även här laktosintoleranta.
Som vuxen kan man själv prova att minska mängden laktos i födan. De flesta tål upp till 5 g laktos per dag (½ glas mjölk). Syrade mjölkprodukter, till exempel yoghurt, innehåller mindre laktos. I livsmedelsbutikerna hittar du olika låglaktosprodukter, till exempel fil och grädde, att köpa. Om besvären ändå kvarstår bör du kontakta läkare.
Ett tips ! Finns mycket information på denna blogg, börja här: http://gluten-celiaki.blogspot.se/2011/03/okunskap-inkompetens-daliga.html
SvaraRadera